KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

maanantai 27. heinäkuuta 2009

Outo vapaus 2

Jos nyt ajattelemme tuota kreikkalaisten suhtautumista lainsäädäntöön ja jopa auktoriteetteihin, niin saatamme jopa ihmetellä moista välinpitämättömyyttä. Onko vapaus todella sitä, että tiettyjä sääntöjä ei tarvitse noudattaa niin kovin tarkkaan?

Tähän löytyy kuitenkin järkevä selitys tutkimalla Kreikan historiaa. Turkkilaismiehitys oli erittäin kova pala kreikkalaisille ja kärsimykset olivat suuret. II maailmansodan aikana taas akselivallat olivat miehittäjän asemassa. Tällainen historiallinen tausta on synnyttänyt ihmisten ajattelumalliin käsityksen siitä, että vallanpitäjiin ja viranomaisiin ei voi luottaa ollenkaan.

Vaikka miehittäjät ovat jo aikoja sitten poistuneet maasta, niin siitä huolimatta skeptinen asenna viranomaisia kohtaan on säilynyt. Eräs esimerkki tästä on se, että tapana ei ole soittaa poliisille, vaikka joku tuttava hyppäisi hitusen humaltuneena auton rattiin. Ystävät ovat ystäviä, kun taas viranomaiset ovat viranomaisia.

Ulkomaalaisilla voikin olla joskus vaikeaa ymmärtää, että meillä Suomessa poliisi on ystävämme. Lahjonta ei ole mahdollista ja ketään ei kiduteta eikä muutoinkaan kohdella kaltoin. Nämä ovat mielenkiintoisia yksityiskohtia kun vertailemme eri maita toisiinsa ja ehkä oudoksumme turistien käyttäytymistä Suomessa. Esimerkiksi monet venäläiset autoilijat ajavat monissa tilanteissa epävarmasti ja jopa ylivarovaisesti. He ilmeisesti pelkäävät viimeiseen asti sitä, että joutuisivat tekemisiin viranomaisten kanssa.

Suomessa olemme monesti turhautuneita lainsäädännön ja viranomaisten joustamattomuudesta. Byrokraatinen ajattelu on maassamme valloillaan. Tietysti, eihän byrokratia ole turha asia, sillä sen tarkoituksena on taata jokaiselle kansalaiselle tasapauolinen kohtelu. Joissakin asioissa joustavuutta kuitenkin voisi olla enemmän. Maalaisjärjen poisheittäminen byrokratian nimissä on todellakin joskus turhauttavaa. Mutta onko byrokratia lopulta vapauden rajoittamista? Oli se miten tahansa, niin outoa on vapaus....