KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Outo vapaus

Kreikassa tuntee olonsa vapaaksi. Kenties lomalaisena oleminen missä tahansa tuo esiin omanlaisensa vapauden tunteen. Kännykän pitäminen kiinni koko viikon on edesauttanut tuota tunnetta. Internetin ulkopuolella oleminen ja täydellinen uutispimento vielä tähän päälle irrottaa ihmisen lopullisesti tuosta ”verkosta”, joka kuuluu lähestulkoon jokaisen ihmisen arkeen nykypäivänä.

Viikko on lopulta suhteellisen lyhyt aika ja se on kulunut kuin siivillä. En voi muuta kuin suositella kaikille tuollaista pientä irtiottoa normaalista arjesta. Tämä irtiotto edellyttää siis kotioloista poistumista. Kännykästä ja internetistä luopuminen voi tuntua aluksi mahdottomalta, mutta oikeastaan sitä suuremmalla syyllä niistä pitäisi pystyä olemaan irrallaan jonkin aikaa.


Sanotaan, että ”matkailu avartaa”. On ainakin todettava, että siitä ei ainakaan ole haittaa. On aina hyvin mielenkiintoista huomata, miten eri tavalla joihinkin asioihin suhtaudutaan ulkomailla. Kreikka on EU-maa siinä missä Suomikin. Siitä huolimatta moniin säädöksiin suhtaudutaan hyvin vapaamielisesti, vaikka kysymys olisi lopulta omasta turvallisuudesta.

Katsotaanpa vaikka liikennekulttuuria. Mopoilijoiden tulisi käyttää kypärää, mutta 90% kaikista motoristeistä ajelee paljain päin. Kypärättä ajaminen tuo tullessaan 175 euron sakot ja jos sitä ei maksa 10 päivän sisällä, niin summa nousee tuplaksi, eli 350 euroon. Kyllähän poliisi on näitä paljaspäisiä sakottanutkin, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi tehokkaasti. Pääsimme todistamaan kuinka poliisit pysäyttivät kypärättä ajaneen motoristin. Ongelma ei ollutkaan kypärän puuttuminen vaan se, että rekisterikilpi oli vinossa. Kun asia oli korjattu, niin matka pääsi jatkumaan. Outoa eikös?

Ravintoloiden ja muiden julkisten tilojen tupakointikielto astui voimaan Kreikassa 1.7.2009. Ilmeisesti sääntö koskee nimenomaisesti vain asiakkaita, sillä todistettavasti ainakin hotellin vastaanotossa, kukkakaupassa ja kirjakaupassa omistajat sauhuttelivat varsin estottomasti.


Ravintola ja yökerhokulttuuri on myös erilainen. Ihmiset pitävät iltapäivällä siestaa ja tämän vuoksi liikenteeseen ei lähdetä ennen kuin myöhemmin illalla. Monesti nuorison meno jatkuu aamuun saakka. Kerroimme, että Suomessa baarit menevät yleensä kiinni kahdelta yöllä ja yökerhojenkin on suljettava ovensa 03.30.
Tällaista säädöstä ajoi eräs kreikkalainen poliitikkokin, että yökerhojen ja tavernojen aukioloajat olisivat suunnilleen samat kuin Suomessa. Seurauksena oli kuitenkin kapina, jolloin seinille alkoi ilmestyä iskulauseita sekä muita graffiitteja ja ihmiset sepittivät pilkkalauluja tuosta poliitikosta, joka niin julkealla tavalla oli ryhtynyt rajoittamaan ihmisten vapautta. Lakialoite vedettiin lopulta takaisin ja niin ihmiset ovat saaneet rauhassa juhlia vaikka auringon nousuun saakka. Vapaus on ihmeellinen asia...