KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

maanantai 6. syyskuuta 2010

Rahastusta sakottamalla

Päivän Hesarissa oli pieni juttu siitä, kuinka kerrostalon pihalla ollut muuttoauto oli saanut parkkisakon. Ja tälläkin kertaa sakottajana oli nimenomaan yksityinen pysäköintivalvontafirma. Heidän argumenttinaan oli, että muuttoauton äärellä ei ollut henkilöä viiteen minuuttiin, joten sakottaminen oli heidän mukaansa täysin oikeutettua.

Itse mietin, että ehtisikö pienellä porukalla roudaamaan esimerkiksi ison kirjahyllyn tai leveän pesukoneen kerrostalon ylimpiin kerroksiin alta viiden minuutin? Kenties tuossa tapauksessa iso kirjahylly olisi pitänyt jättää kerrostalon puoleenväliin ja juosta alas ja hihkaista muuttoauton vieressä väijyvällä yksityiselle valvojalle: "Olen täällä taas, joten ette voi kirjoittaa lappua vielä seuraavaan viiteen minuuttiin".

Tällaisia juttuja on saanut lukea yhä enemmän mielipidepalstoilta sen jälkeen kun yksityinen pysäköintifirma voitti oikeusjutun. Siitä tuli ennakkotapaus, joka oikeutti näiden firmojen toiminnan.
Tässä tapauksessa firmojen toiminnan motiivina on nimenomaan raha. Mitä enemmän on sakotettavaa niin sen paremmin firmalla menee. En ole varma firmojen toiminasta ja siitä, että näkyykö sakkojen määrä myös sakottajan kukkarossa. Joka tapauksessa sakottamisen kynnys madaltuu huomattavasti ja varmasti syntyy yhä enemmän kyseenalaisia ja tulkinnanvaraisia tilanteita, joissa auton ikkunalle on ilmestynyt parkkisakko.

Ajatellaan nyt jos poliisikin olisi yksityistetty. Firmoja syntyisi pilvin pimein ja joka paikassa vahdittaisiin pieniäkin rikkeitä, joita voitaisiin sakottaa. Varmasti joka koulussa, kaupassa, baarissakin olisi sitten oma poliisi järjestysmiehen lisäksi rahastamassa jos jotain rikoksia vaikka tapahtuisi niissä paikoissa. Ja koska raha ratkaisee, niin olisi tietysti mahdollista, että joitakin rikkeitä katsottaisiin läpi sormien sopivasta summasta. Tämä taas johtuu siitä, että kuka tahansa (epärehellinenkin henkilö) voisi perustaa oman yksityisen poliisifirman.

Sakottamisen luulisi liittyvän ensisijaisesti siihen, että sillä ylläpidetään lakia ja järjestystä. Jos kannastuvana voimana on suoraan raha, niin voiko oikeudenmukaisuus ja kohtuusperiaatekin muuttua? Ainakin alussa mainitulle muuttoautolle olisi suonut vapautuksen moisesta sakosta.
Mutta nämä yksityiset pysäköintivalvontafirmat menevät mielestäni siihen samaan kategoriaan kuin väkisin yrityksille osoite- ja nettipalveluja tarjoavat firmat, tai sitten pikavippiyritykset. Kaikkia näitä yhdistää se, että rahaa on tahkottava agressiivisesti, nopeasti ja nimenomaan ilman armoa.

Tarttuuko konepellin läheisyyteen yhä useammin muutakin kuin sadepisaroita?